Vrt in okolica hiše | STMG

Vrt in okolica hiše

Sodobni vrt je urejen kot da je dodatna soba na prostem
za užitek in sprostitev, za klepet in druženje s prijatelji,
kot kotiček iz najlepših sanj ...

Sodobni vrt se vse bolj odmika od tradicionalnega vrta, kjer je bil vsak kotiček napolnjen z rastlinami. Sodobni vrt je lep in uporaben, urejen je s kombinacijo različnih gradbenih materialov in elementov. Tako sodobni vrt oblikujejo zidovi, škarpe, stopnice, ribniki, plavalni bazeni, fontane in vrtno pohištvo. Z rastlinami samo zaokrožimo celoto.

V sodoben vrt sodijo naravni materiali. Naravni kamen peščenjak postaja vse bolj priljubljen, zaradi lepote, različnih možnosti uporabe in obstojnosti. Peščenjak je v uporabi že stoletja saj krasi večino starih mestnih jeder. Možno ga je dobiti v različnih barvah od bele do sive, kakor tudi v rumenih, rdečih in rjavih odtenkih. Uporaben je za notranje in zunanje prostore, je vremensko odporen. Primeren je za tla, obloge teras, stopnišč, sten in fasad ter zelo privlačen za vrtove in krajinsko oblikovanje.

Peščenjak, ki ga izberete za ureditev, bo določil videz vrta in mu bo dal zelo prijeten in naraven videz. Vaš prostor, še tako majhen, lahko razširite tako, da ga stilno oblikujete, pa naj bo ta prostor na notranjem dvorišču, balkonu ali na strešni terasi.

O peščenjaku in poteku del pri ureditvi vrta in okolice hiše

Peščenjak je zaradi svoje barvne raznolikosti, strukture in vzorčnosti odličen material za oblikovanje zimskega vrta in udobne zunanje terase. Talne plošče iz peščenjaka so varne – ne drsi, tudi, ko je moker, neobčutljive so na mraz in obstojne proti obrabi, saj so svoj preizkus trdnosti skozi dolga stoletja opravile kar v prosti naravi.

Polaganje: Pri izbiri peščenjaka imejte v mislih prostor, kjer ga boste položili, in za kakšen sistem se boste odločili. Peščenjak lahko položite na cementno ali na peščeno podlago. Pri slednji voda odteče skozi pesek. Vmesni prostor lahko zapolnite s prodniki, cementnim mlekom, granitnim agregatom, gramozom, razbitim steklom ali številnimi drugimi dekorativnimi materiali. Za naravnejši videz pa lahko kamen zabijemo kar v zemljo.

Podlaga: Pri oblikovanju terase s peščenjakom mora biti podlaga, kot pri vseh za to področje razpoložljivimi materiali, ustrezno pripravljena. Pri polaganju moramo paziti na pravilno razporeditev dilatacijskih fug. Tako damo pečenjaku in vsem naravnim kamnom zadostno svobodo gibanja. Priporočamo izvedbo hidroizolacije na podlago, s katero preprečimo vdor kapilarne vlage ali kondenza v podlago.

Zaščita: Za zaščito površine vseh vrst naravnega kamna, tudi peščenjaka priporočamo impregnacije za naravni kamen. Z zaščito boste preprečili vdor vode, maščob in umazanije v naravni kamen in mu s tem izboljšali izgled ter podaljšali uporabnost in trajnost. Priporočamo, da izvedete zaščito samo na popolnoma suhem izdelku, pri temperaturah nad +10°C.

 

Kamnoseška dela


  • Dobava vseh vrst naravnega kamna (granit, marmor, porfir, quarzit, peščenjak)
  • Oblaganje temeljev z naravnim kamnom!
  • Kamen vgrajujemo v tlake in stenske obloge, stopnišča, fasade, terase, pločnike, bazene, kamine, okenske police in druge arhitekturne detajle

Se priporočamo in veselimo povabila na ogled!